22. 8. 2013.

Logistika spremna, traži se partner

Od 40 ideja koje su predložene u Srbiji USAID je podržao osam projekata privatno-javnog partnerstva, među kojima je i ideja izgradnje regionalne hladnjače kojom su konkurisali Kancelarija za ekonomski razvoj i Odeljenje za privredu i budžet prijepoljske Opštinske uprave u Prijepolju.
Razradu ideje i nalaženje partnera, što predstavlja logističku podršku, osnovna je pomoć koju će ovoga puta pružiti USAID i to onim projektima koji su odabrani u vrlo raznovrsnoj ponudi u Srbiji. Cilj je da se, kroz obezbeđenje kvalitetne razrade ideje i adekvatne pripreme i promocije, u stvari obezbedi partner kako bi se određeni projekat i realizovao. 

-Naša opština bi dala plac od 38 ari u Industrijskoj zoni, kao i projekat, a investitor bi obezbedio ulaganje kako bi se izgradila hladnjača za prijepoljsku i pribojsku opštinu. Ova hladnjača bi bila kapaciteta 2.000 tona, polovina kapaciteta koristila bi se za duboko zamrzavanje, a ostatak za održavanje, što bi bilo jedinstveno na ovom području. Ulaganjem u hladnjaču ovakvih mogućnosti obezbedio bi se i planski razvoj uzgajanja jagodičastog voća u skladu sa prioritetima razvoja poljoprivrede u prijepoljskoj, ali i pribojskoj opštini, rekao je Dragiša Rakonjac, rukovodilac Odeljenja za privredu i finansije. Naime, sve je veći broju domaćinstava koja se okreću gajenju malina, što potvrđuje i činjenica da je ove godine samo u prijepoljskoj opštini ubrano preko 1.200 tona ovog voća, što je čak dvostruko više nego prošle godine. Ukoliko bi se našao partner koji bi investirao u izgradnju hladnjače, opština bi imala mogućnost da više ulaže u ovu poljoprivrednu granu, da stimuliše proizvođače, da obezbedi subvencije, besplatnu nabavku sadnica, da pomogne u plasmanu ali i u konsultacijama vezanim za propise, uz adekvatnu besplatnu pomoć agrarnih stručnjaka.

Proizvodnja jagodičastog voća na ovom području je u očiglednom zamahu, beleže se odlični rezultati, tako da i ideja da se kroz privatno-javno partnerstvo obezbede adekvatna ulaganja kako bi se pospešila i unapredila ova delatnost, svakako nailazi na puno razumevanje mnogih fondova koji daju logističku i stručnu pomoć, a proteklih godina nije izostala ni značajna finansijska podrška.

Najbolje projektne ideje izabrane su na osnovu kriterijuma među kojima su i komparativna prednost predloga, direktni i indirektni efekti na privredu, brzina implementacije i interes privatnog sektora. Pored Prijepolja, među osam odabranih su i idejni projekti iz Nove Varoši, Raške, Tutina, Niša, Doljevca, Kanjiže i Zrenjanina.

Projekat „Javno-privatno partnerstvo kao razvojni potencijal“ sprovodi Nacionalna alijansa za lokalni ekonomski razvoj, uz podršku USAID-a i Ministarstva za regionalni razvoj i lokalnu samoupravu.

Izvor:Danas.rs

Нема коментара:

Постави коментар