7. 6. 2013.

Kanađani spremni za izgradnju Hidroelektrana na Limu

Kanađani u finišu obimnih priprema za gradnju dve Hidroelektrane na Limu kod Brodareva. Stigla saglasnost za Studiju o uticaju na okolinu. Čekaju građevinsku dozvolu



Kanadska kompanija „Reservoir capital“ iz Toronta i ćerka firma „REV“ iz Beograda saopštile su da su dobile pozitivno mišljenje Ministarstva energetike, razvoja i zaštite životne sredine Srbije o Studiji uticaja gradnje dve HE na Limu kod Brodareva na životnu sredinu. Ova saglasnost im, kažu, otvara vrata da, uz ostala rešenja, građevinsku dozvolu dobiju za dva-tri meseca.

Kanađani su, da podsetimo, pre šest godina započeli pripremu tehničke dokumentacije, a godinu kasnije dobili su energetsku dozvolu države da investiraju 146 miliona evra u gradnju dve HE, snage 59 megavata i koje će godišnje proizvoditi 230 gigavat-časova struje. Međutim, pregrađivanje reke naišlo je na mnoga osporavanja.

 Studija o uticaju na životnu sredinu pokazala je da dva mala jezera u kanjonu, koja mogu da zadrže prosečan dvodnevni protok Lima, sa branama „Junakovine“ i „Lučice“, visokim 23 i 28 metara, neće promeniti ekologiju kraja - ističe Majls Tompson, predsednik Upravnog odbora kanadske kompanije.


- Gradnja dve centrale neće bitno uticati na klimu, nema drastičnih promena geomorfologije kraja, a zanemarljiv je uticaj na eko-sistem reke Lim. Jezero HE „Brodarevo 1“ neće potopiti ni metar teritorije Crne Gore.
Tompson podseća da su svi projekti, uglavnom beogradskog „Energoprojekta“, rađeni u skladu sa srpskim zakonima, ali i po međunarodnim standardima, uz reviziju poznatih svetskih firmi. S druge strane, ova trenutno najveća investicija u Srbiji u obnovljive izvore energije, biće podsticaj ekonomskom razvoju prijepoljskog kraja, pre svega turizma.
- U istraživanje, projekte, otkup zemlje i druge pripremne radove do sada je uloženo - 15 miliona evra. Vlada Srbije nam daje podršku, u toku je rešavanje imovinskih odnosa sa „Srbijašumama“ i ukoliko i ostali poslovi budu tekli po planu, prvi radovi počeće na jesen, kad opadne vodostaj reke - najavljuje predsednik UO Kompanije Reservoir capital. - Najpre će se se skrenuti tok Lima u Lučicama, pa graditi tunel „Junakovine“, zatim brane, put, dalekovod za Sjenicu, uz učešće oko hiljadu graditelja.
PUT I TUNELI
- DVA jezera će potopiti dve deonice državnog puta prvog reda Prijepolje - Bijelo Polje u kanjonu Lima - kaže Željko Ćirić, koordinator projekta. - Na novoj trasi, u dužini od 7,5 kilometara, probiće se se i dva tunela: „Junakovine“od 2.450 i „Brusovnik“ od 1.390 metara.
Izvor:Novosti.rs


Нема коментара:

Постави коментар