19. 1. 2012.

POLA SRBIJE OSTAĆE BEZ TELEVIZIJE!


Oko 1,5 miliona domaćinstava moraće da kupi televizore koji mogu da prime digitalni signal


Trk po nov televizor.
Građani sa zastarelim televizorima, koji ne primaju digitalni signal, ukoliko uskoro ne nabave moderniji TV aparat, neće moći da gledaju svoje omiljene kanale. Takvih domaćinstava ima 1,5 miliona, a cena najjeftinijeg televizora koji prima digitalni signal je oko 18.000 dinara.

Državna sekretarka za digitalnu agendu Jasna Matić na sastanku s uvoznicima i distributerima TV prijemnika rekla je da se to odnosi samo na građane koji imaju sopstvene ili zajedničke antene u zgradama, a ne na one koji imaju kablovsku ili satelitsku televiziju.

- Građani mogu nabaviti i set-top boksove, ili takozvane risivere, koji pretvaraju analogni u digitalni signal. Oni koštaju nekoliko desetina evra, ali još nije poznato da li će biti nekih olakšica u njihovoj nabavci za određene kategorije stanovništva. U narednih mesec dana počeće probno emitovanje digitalnog signala, isključivanje analognog će se dešavati postepeno, pa će ceo proces trajati oko godinu dana - navela je Matićeva.
Za nekoliko dana biće postavljen i sajt www.digitalizacija.info, na kome će građani moći da saznaju šta je sve potrebno da bi mogli na svojim uređajima da gledaju digitalni program.

Нема коментара:

Постави коментар