29. 1. 2012.

MIZ PRIJEPOLJE: KRIVIČNI POSTUPAK ZBOG IZJAVE GAČEVIĆA

Klikni za punu veličinuMedžlis IZ Prijepolje oštro je reagirao na izjavu Milana Gačevića (Nova Srbija) na sjednici SO Prijepolje, koja je održana 24. 1. 2012., a tiče se tačke dnevnog redabratimljenja općine Prijepolje sa općinom Ejup u Republici Turskoj.
Spomenuti član Skupštine je kazao: Bratimljenje sa Turcima neće doprinjeti ništa dobro. Ja lično više volim gradove bez džamija.
Ovim povodom MIZ Prijepolje je izdao saopćenje za javnost koje prenosimo u cjelosti:
- Sloboda vjere, autonomija vjerskih zajednica, zaštita vjerskih vrijednosti, simbola i obreda od omalovažavanja i vrijeđanja spadaju u temeljne principe garantirane Ustavom i zakonodavstvom Republike Srbije i međunarodnim konvencijama i standardima o ljudskim pravima i slobodama.
U svojoj izjavi odbornik Gačević je grubo povrijedio vrijednosti i simbole Islama izražene kroz džamiju i na taj način povrijedio vjerska osjećanja muslimana, Bošnjaka Prijepolja, Sandžaka i šire. Umjesto da se istinski brine o poštivanju demokratskih vrijednosti u šta svakako spada i sloboda ispovijedanja vjere i izražavanja vjerskih simbola i osjećanja, te zaštiti ljudskih prava na području općine Prijepolje,ovom izjavom, govorom mržnje izazivanjem vjerske netrpeljivosti i  pozivom na rušenje džamija odbornik Gačević narušava multietičnost i multikultularnost općine Prijepolje, i unosi nemir među muslimanima –Bošnjacima Prijepolja, Sandžaka i šire kao autohtonog i konstitutivnog naroda na teritoriji Republike Srbije. 
Izjave mržnje odbornika Gačevića  prema jednoj državi i jednom narodu, jednoj vjeri, kulturi i civilizaciji je nastavak koncepta revidiranja historije na ovim područjima, i da se varaju svi ako računaju na bošnjački zaborav, kada su u nečije ime rušene džamije, mektebi i drugi vjerski objekti samo zato što ne pripadaju onima koji su ih rušili. Ovakve i slične izjave  ne doprinose jačanju povjerenja, međusobnog poštivanja i uvažavanja među stanovnicima općine Prijepolja.
Stoga Medžlis IZ-e Prijepolje najoštije osuđuje ove izjave mržnje izrečene od strane općinskog odbornika Gačevića, izražavajući nadu da njegovo mišljenje ne odražava mišljenje srpskog stanovništva na području općine Prijepolje.
Islamska zajednica pozdravlja osudu općinskih odbornika iz redova srpskih stranaka zastupljenih u općinskom parlamentu.
Islamska zajednica zahtjeva od nadležnih zakonodavnih organa pokretanje krivičnog postupka protiv odbornika Gačevića zbog govora mržnje,izazivanja vjerske netrpeljivosti i omalovažavanja  vjerskih simbola pripadnika Bošnjačkog naroda. – zaključuje se u saopćenju Medžlisa koje je potpisao glavni imam Aref- ef. Duraković. 

1 коментар:

  1. E Gacevicu, pomiri se sa sudbinom...zivis u SANDZAKU, SANDZAK te hrani..Jos samo malo i ja se licno nadam da ce se SANDZAK odvojiti od SRBIJE, kao i CRNA GORA..A imamo u planu jos 2 DZAMIJE sagraditi u PRIJEPOLJU...
    ROVCANI I KAJEVICI BRINU O BOSNJACIMA U PRIJEPOLJU...
    SELLAM ZA BOSNJAKE IZ PRIJEPOLJA, PRIBOJA, SJENICE, NOVOG PAZARA , TUTINA I SVE SIROM SVIJETA...
    SELLAM IZ NJUJORKA..ROVCANIN...
    Ef. AREFE DURAKOVICI..PRAVI POTEZ...

    ОдговориИзбриши