20. 3. 2011.

VOJNI TUNEL KRIJE NUKLEARNI OTPAD?


Meštani Polimlja zbog povećanja broja obolelih od kancera sumnjaju da se u vojnom objektu „Bistrica“ godinama skladišti nuklearni otpad.


-Vojni tunel krije nuklearni otpad?!
Meštani Bistrice godinama sumnjaju da se u blizini njihovih kuća, u praznom skladištu pogonskog goriva, nekoliko metara ispod zemlje, nalazi radioaktivni otpad!
- U poslednje vreme primećujemo da se katanac na ulazu skida, a ponekad i menja. Nekad je noću upaljeno svetlo na ulazu, a viđamo i nepoznate ljude koji nadgledaju tunel i okolinu - kaže za Kurir jedan od meštana koji živi u neposrednoj blizini. On naglašava da se u ovom kraju povećao broj kancerogenih oboljenja, što mnogi dovode u vezu sa potencijalnim nuklearnim otpadom.
Nikola Aleksić, predsednik Skupštine Ekološkog saveza Srbije, kaže za Kurir da su ovaj tunel, od početka izgradnje, pratile misterije i strah žitelja Polimlja.
- Kad su početkom 80-ih započeti radovi, gradilište je opasano visokim zidom, a svi pokušaji da se sazna o čemu je reč, bili su neuspešni. Tunel je dugačak nekoliko kilometara, zalazi duboko ispod Potpećkog jezera, i mnogi meštani su nam pričali da su godinama veliki šleperi samo noću dovozili materijal na gradilište. Neko vreme je i braonkasata mutna voda isticala iz njega i delimično bojila reku Lim. Međutim, niko sa sigurnošću ne može da tvrdi koje čestice je ta voda sadržala, pošto nikakve analize nisu rađene - priča Aleksić.
On podseća da se u opštini Prijepolje najmanje jednom godišnje dogodi zemljotres, i to uvek s epicentrom u mestu Bistrica!
- Opština Prijepolje tvrdi da su ti tuneli zatvoreni i da je Vojska nadležna za njih, ali je činjenica da Ministarstvo za zaštitu životne sredine mora što pre da obavi kontrolu.

Нема коментара:

Постави коментар