1. 2. 2011.

Za prosvetare još četiri milijarde


Sindikati prosvete: Četiri milijarde dinara nedovoljne
Čelnici sindikata u prosveti ocenili su danas ponudu Vlade od četiri milijarde dinara za ispunjavanje zahteva provetnih radnika kao apsolutno nedovoljnu i najavili da će se odazvati pozivu Agencije za mirno rešavanje radnih sporova, koja je povodom štrajka u prosveti pokrenula postupak mirenja.

Agencija je po službenoj dužnosti pokrenula postupak mirnog rešavanja spora između Ministarstva prosvete i sindikata i prvo mirenje održaće se sutra, rekao je na konferenciji za novinare predsednik Unije sindikata prosvetnih radnika Srbije Leonardo Erdelji.
Generalni sekretar Sindikata radnika u prosveti Srbije Hadži Zdravko Kovač naveo je da sindikati neće prihvatiti ponudu vlade od četiri milijarde, jer je za zahteve prosvetnih radnika potrebno 7,5 do 8,2 milijarde dinara.
Kada su u pitanju plate, tražimo dve korekcije koeficijanata, u aprilu za osam odsto i u oktobru za devet procenata, obasnio je Kovač i izrazio očekivanje da će pregovori sa vladom biti nastavljeni sutra, kao i da će uskoro doći do kompromisa.
"U suprotnom, štrajk će biti nastavljen", rekao je Kovač, i naveo da su se sindikati obratili Međunarodnoj organizaciji rada sa upozorenjem da Vlada Srbije, kako je rekao, krši međunarodne konvencije.
Čelnici sindikata koji treći dan organizuju štrajk, ponovo su ukazali na pritiske i pretnje prosvetnim radnicima koji su u potpunoj obustavi rada i naveli da će kompletnije podatke o broju škola koje danas štrajkuju imati nešto posle podneva.
Prema Kovačevim rečima, niko nema pravo da umanjuje zaradu prosvetarima koji strajkuju, kao i da još im vremena da se prilagode nastavni planovi i programi da se školska godina ne produži.
Erdelji je naveo da su sindikati u ovom štrajku sami i da nemaju podršku nijedne političke stranke, niti bi je tražili.
"Ovo je socijalni bunt, a ne političko pitanje", rekao je Erdelji.
Ministarka finansija Diana Dragutinović rekla je sinoć da je za zahteve prosvetnih radnika moguće naći još oko četiri milijarde dinara mimo redovne povišice planirane za ovu godinu, ali da ta sredstva neće biti od prodaje Telekoma.
To je fer ponuda sindikatima, jer ne smemo voditi neodgovornu fiskalnu politiku, rekla je ministarka Dragutinović Radio televiziji Srbije i navela da je vlada spremna za nastavak pregovora sa sindikatima. 

Нема коментара:

Постави коментар