21. 2. 2011.

Na Limu niče 10 hidroelektrana?



Na Limu niče 10 hidroelektrana?!
Bivša ministarka ekologije upozorava na situaciju u Prijepolju


Bivša ministarka zaštite životne sredine Anđelka Mihajlov izjavila je da se mora uraditi procena zaštite životne sredine i uključiti javnost pre nego što počne izgradnja malih hidrocentrala na rekama u Srbiji.

„Male hidrocentrale u mnogim delovima sveta imaju dobru ulogu, ali obilazeći Prijepolje, čula sam da se radi o velikom broju hidroelektrana na malim potezima reka koje grade različiti investitori. Mora se videti o čemu se tu radi“, istakla je ona i dodala da investitori koriste činjenicu da mnoge dozvole izdaju lokalne samouprave, koje međusobno ne sarađuju.
Građani Prijepolja protestovali su prošle nedelje zbog najavljene izgradnje hidrocentrala na Limu i tražili da se kanadskoj kompaniji sa ogrankom u Srbiji (REV) ne produži energetska dozvola. Ministarstvo za energetiku ipak je produžilo energetsku dozvolu REV-u. Predstavnici nevladinog sektora tvrde da će izgradnja brana i hidrocentrala na Limu i pritokama izazvati nepopravljive posledice po životnu sredinu na celom području.
Predstavnici kanadske kompanije REV, koja ima ogranak u Srbiji i koja planira da gradi hidrocentrale „Brodarevo 1“ i „Brodarevo 2“ na reci Lim, najavila je da će radovi početi sredinom leta i da će uraditi studiju procenu zaštite životne sredine. Projekat između ostalog predviđa da se izmeste dve deonice magistralnog puta M-21, koji od Beograda vodi ka Crnogorskom primorju.

Нема коментара:

Постави коментар