14. 10. 2013.

Krovne organizacije mladih se osnivaju u Prijepolju i Pančevu

Umrežavanje mladih vodi povećanju organizacijskih i zagovaračkih kapaciteta i jača učešće organizacija mladih i za malde u procesima donošenja odluka. Prve najave osnivanja krovnih organizacija mladih na lokalu dolaze nam iz Pančeva i Prijepolja.

„Nakon Strategije za brigu o mladima grada Pančeva, otvaranja kancelarije za mlade, pa zatim i Resursnog centra za mlade, kao i revitalizacije Doma omladine, došlo je vreme i za osnivanje organizacije koja će nas sve okupiti i biti nam spona sa međunarodnim i nacionalnim organizacijama, neko ko će na nekom višem nivou zastupati ideje svih mladih u našem gradu“, kažu iz Inicijativnog odbora za osnivanje Krovne organizacije mladih Pančeva.


Nakon dve inicijative, treća je urodila plodom i trenutno mladi Pančevci/ke rade na izradi statuta svoje krovne organizacije mladih, nakon čega ih očekuje rasprava o istom, kreiranje akcionog plana i osnivačka skupština.  Aktivna udruženja osnivači Krovne organizacije mladih Pančeva su: Unija Studenata Grada Pančeva, Kompas - Kreativni omladinski centar Pančeva za borbu protiv side, Unija srednjoškolskih učeničkih parlamenata grada Pančeva, Omladinska zona, Terenska jedinica "Prim. dr Jovan Milanovic" Crvenog krsta Pančevo, IZI VelikiMali, C6H6 KIDS.

Kada je reč o nešto mlađoj ideji o uspostavljanju Krovne organizacije mladih u Prijepolju,  prve korake pokrenula je organizacija "MiT-Mladi i Talentovani". "Pregledom situacije na lokalnom nivou zaključili smo da je neophodno pojačati poziciju mladih prema lokalnoj samoupravi, ali i opštinskim vlastima omogućiti odgovarajući kanal komunikacije, da kada žele da razgovaraju sa mladima Prijepolja - razgovaraju sa nama", istakao je Samedin Rovčanin, predsednik Upravnog odbora MiT-a, navodeći da je ova inicijativa osim KOMS-a, naišla i na podršku lokalne kancelarije za mlade kao i Nacionalnog demokratskog instituta u Srbiji.

U okviru ove inicijative urađeno je i istraživanje na osnovu koga je napisan Elaborat o formiranju lokalne Krovne organizacije, koji će biti dostavljen učesnicima pred inicijativni sastanak.

Prijem u članstvo Krovne organizacije mladih Prijepolja biće bliže uređen Statutom, čiji je predlog već u procesu izrade, ali se već sada zna da članovi neće biti samo omladinske i organizacije za mlade, već i sve neformalne omladinske grupe koje afirmišu pozitivne vrednosti u duhu popravljanja položaja mladih. Prvi inicijativni sastanak je zakazan za 29. oktobar.

Krovna organizacija mladih Srbije (KOMS) već je održala sastanke sa predstavnicima mladih koji su pokrenuli ove inicijative u Pančevu i Prijepolju i nastaviće da pruža podršku i dalje ovim i drugim lokalnim inicijativama mladih u Srbiji.

Нема коментара:

Постави коментар