1. 7. 2013.

Biciklistička diplomatija


U okviru projekta Unapređenje ljudske sigurnosti, koji se sprovodi u šest opština u jugozapadnoj Srbiji, započela je trodnevna biciklistička trka koja se vozi korz Srbiju, Bosnu i Hercegovinu i Crnu Goru.
„Biciklističku turu bez granica“ organizuje UNDP u Srbiji a ova manifestacija okupila je petnaest vozača iz tri zemlje.
Jedan od učesnika je i ambasador UN u Srbiji Vilijam Infante koji ovom prilikom promoviše i jubilarne 50. Međuopštinske omladinske igre koje se održavaju u Prijepolju.
Predsednik opštine Prijepolje Emir Hašimbegović rekao je pre početka trke da mu je drago da je UNDP uzeo učešće u promociji MOSI i istakao je važnost učestvovanja i samog ambasadora Vilijama Infantea.


Hvala UNDP i ambasadoru koji na ovaj način promovišu Međuopštinske omladinske igre ali i opštinu Prijepolje, rekao je Hašimbegović.
Biciklisti su u nedelju krenuli iz Prijepolja a tokom prvog dana prešli su etapu od 105 km, do Goražda.
Ova tura, koja će trajati tri dana, ukazaće na ciljeve projekta Fonda za ljudsku sigurnost koji bi trebalo da doprinese osnaživanju, angažovanju i zapošljavanju pripadnika ranjivih grupa kao i da promoviše međuetničko razumevanje i veću koheziju unutar zajednice.

Ambasador Ujedinjenih nacija u Srbiji Vilijam Infante, koji se inače bavi biciklizmom, rekao je za Regionalnu televiziju da mu je drago što organizacija koju predstavlja i na ovaj način promoviše vrednosti društva i značaj bavljenja sportom.
-Promovišemo sport i jubilarne MOSI koje se održavaju u Prijepolju. Biciklizam u tim igrama zauzima važno mesto i zbog toga smo se odlučili da, kao uvertiru, organizujemo ovu turu. Ona će na simboličan način povezati tri države kroz koje prolazi, slično olimpijskoj baklji koja putuje oko sveta, rekao je ambasador Infante koji je do sada organizovao nekoliko ovakvih takmičenja širom Srbije.
Među vozačima je i novopazarac Esad Hasanović koji je za našu televiziju rekao da će uvek podržavati i promovisati ovakva i slična sportska takmičenja.
Tokom drugog dana voziće se staza Goražde-Žabljak (Crna Gora) u dužini od 131 km. Za utorak je predviđena staza duga 93 km, na relaciji Žabljak-Prijepolje.
Izvor:rtvnp.rs

Нема коментара:

Постави коментар