25. 2. 2011.

Trendtex traži u zakup pogone tkačnice i predionice


Sve je izvesnije da će se, nakon neuspele privatizacije već odavno zakatančene kapije Tekstilnog kombinata „Ljubiša Miodragović“ na Kolovratu, nekada industrijskom centru i radničkom sedištu opštine Prijepolje, ponovo otvoriti. Aktivnosti koje je u proteklih nekoliko meseci preduzimala lokalna samouprava uz podršku resornih ministarstava, sve više se vežu za ime Šućka Hadžijakupovića, vlasnika kompanije Trendtex koji je u tekstilnoj industriji razvio biznis u Nemačkoj, Bosni i Hercegovini i Srbiji.
Jedan proizvodni pogon HTZ opreme ove kompanije radi veoma uspešno u Brodarevu, drugi u Tešnju u BiH, a firma je povezana i sa velikim brojem kooperanata iz ove dve države. Krajem prošle godine Hadžijakupović je u Prijepolje doveo predstavnike kompanije Kolpman iz Italije, renomiranog proizvođača tkanina posebne namene, kada je dato pozitivno mišljenje u pogledu tehničkih mogućnosti o pokretanju proizvodnje u Kombinatu.
- Dobili smo veliku podršku Vlade Srbije za realizaciju ovog privrednog projekta. Sada ostaje da sa strateškim partnerom dovedemo ovaj posao do kraja, a to je pokretanje proizvodnje u Kombinatu. Ima još dosta poslova koje treba „odraditi“ jer ova fabrika se već dugo nalazi u zatvorenom stanju i ne proizvodi, kaže Šućko Hadžijakupović, vlasnik Trendtexa nakon što je sa Esadom Hodžićem, predsednikom Opštinskog saveta za razvoj, prvo 25. januara, a potom i u prošli petak boravio u Beogradu kada su upriličeni sastanci sa odgovornim ljudima u Ministarstvu ekonomije i regionalnog razvoja o njegovim namerama da pokrene proizvodnju u pogonima Tekstilnog kombinata u Prijepolju. U prvim razgovorima učestvovala su i dva ministra, Ljajić i Dinkić, od kojih se drugi od 21.februara ne nalazi u timu Vlade Srbije. Tada je vlasniku kompanije Trendtex, pored ostalog, predloženo i da razmotri mogućnost kupovine fabrike u Prijepolju uz ukazivanje na povoljnosti i subvencije koje bi mogao dobiti od države u slučaju otvaranja novih radnih mesta. On je, nakon ovih razgovora, rekao da će pokušati da već u martu, na osnovu zakupa pogona tkačnice i konfekcije i uz saglasnost Agencije za privatizaciju, pokrene proces probne proizvodnje, za što mu je potrebna i velika pomoć i podrška lokalne samouprave.
- Veoma sam zadovoljan postignutim dogovorima sa predstavnicima resornih ministarstva i Agencije za privatizaciju u Beogradu. Način na koji smo primljeni ukazuje na ozbiljne namere države da nam pomogne kako bismo oživeli posrnulu privredu ovog kraja, a povoljnosti koje su ponuđene firmi Trendtex u rangu su onih koje su dobijali Fijat, Beneton i drugi, kaže za Sandžak Danas Esad Hodžić, predsednik Saveta za razvoj opštine Prijepolje i prenosi zadovoljstvo lokalne samouprave što se pojavila renomirana firma za pokretanje proizvodnje u Tekstilnom kombinatu koja ima dobru poslovnu saradnju i ugovorene obaveze sa Kolpmanom iz Italije. „Zainteresovanost vlasnika kompanije Trendtex za Kombinat dovešće do novih radnih mesta za veći broj bivših i novih radnika, a Prijepolju omogućiti da opet postane centar primarne tekstilne industrije u zemlji“, smatra Hodžić.

Нема коментара:

Постави коментар