4. 7. 2015.

S diplomom u malinjak

Malinjaci u prijepoljskom kraju puni su sezonaca, za koje se može reći da su najobrazovaniji berači malina. Pošto nakon završenog fakulteta ne mogu da nađu stalno zaposlenje, za mlade doktore, pravnike, inženjere berba je šansa za zaradu.



Minela Mujezinović je osnovnu školu završila kao vukovac, srednju kao đak generacije, a na Medicinskom fakultetu u Podgorici imala je prosek devet. U Beogradu bi već imala zvanje doktora, ali u Crnoj Gori Minelu Mujezinović do toga deli tromesečna stručna praksa. Kratki predah koristi kao sezonac u malinjaku.
"Ovo je možda najbrži put do novca. A što se uspeha tiče, ostao je samo ovaj administrativni deo. Zdravlja bože, možda bude šansa i da se nađe ovde posao. A ako se ništa u međuvremenu ne promeni, eto ostaje to inostranstvo", kaže Minela Mujezinović.
A doći do posla u prijepoljskom kraju nije lako. Među 6.000 nezaposlenih, na radno mesto čeka i veliki broj fakultetski obrazovanih.
"Sa sedmim stepenom na evidenciji imamo oko 250 nezaposlenih lica. Od toga 16 doktora medicine i sedam stomatologa", kaže Ana Pejović, direktorka Nacionalne službe za zapošljavanje u Prijepolju.
Proizvođač malina Sanel Dizdarević tvrdi da malinu u prijepoljskom kraju beru najobrazovaniji sezonci. Svake godine angažuje 80 radnika, a intelektualna elita se ne libi teškog posla.
"Ima bar 10 radnika koji su visokoobrazovani. Tako da imamo i doktora, inženjera, prosvetnih radnika i pravnika... Ima ih iz svih oblasti", kaže Dizdarević.
Kad već ne mogu da dođu do posla za koji su dugo grejali stolicu, za egzistenciju moraju da se peku po suncu. A nakon kraha industrije, malina je u tom kraju postala poslednja opcija.

Нема коментара:

Постави коментар