10. 7. 2015.

Mladima na selu potrebna konkretna podrška

Državni sekretar Ministarstva omladine i sporta Vlade Republike Srbije Nenad Borovčanin izjavio je danas da se poljoprivredni potencijal zemlje može iskoristiti samo ako se mladima na selu pruži konkretna podrška, pri čemu je kao rešenje predložio umrežavanje omladine, kancelarija za mlade, stručnih službi i privatnih firmi.


Borovčanin je tokom posete Prijepolju ocenio da omladina u ruralnim delovima zemlje ima daleko više neizvesnosti za budućnost nego omladina u gradu.

On je, obilazeći učesnike projekta "Zapošljavanje mladih iz prijepoljske opštine kroz razvoj proizvodnje jagodičastog voća", upozorio na to da su životni uslovi, nezaposlenost, zatvoreni domovi kulture i nedostatak drugih sadržaja samo neki od negativnih karakteristika njihove mladosti.

S druge strane, kako je istakao, poljoprivredni potencijal Srbije se može iskoristiti samo ukoliko mladi na selu dobiju konkretnu podršku u vidu informacija i obuka, pomoći u opremi i zasadima i sigurnog tržišta.

Prema njegovim rečima, pomenuti projekat je pokazao da se pravilnim umrežavanjem omladine, kancelarija za mlade, stručnih službi i privatnih firmi može doći do željenog rezultata.

Ministarstvo omladine i sporta, u saradnji sa Ministarstvom poljoprivrede i zaštite životne sredine, razvijaće ovakve programe kako bi postali dostupni omladini u svim selima u Srbiji, zaključio je državni sekretar.

Нема коментара:

Постави коментар