BEOGRAD - Upravni odbori Radio-televizije Srbije i Radio-televizije Vojvodine doneli su odluku da taksa za javne servise od 1. januara sledeće godine bude 500 dinara, što je u skladu sa Zakonom o javnim servisima koji propisuje da ne može biti veća od tog iznosa, piše Danas.

S druge strane, način naplate takse još nije određen, ali, kako saznaje list, postoji ideja u Vladi Srbije da to bude ponovo uz račun za električnu energiju, ali ovog puta ne kao odvojena uplatnica već bi bilo objedinjeno, o čemu, međutim, za sada ne postoji saglasnost.

Izvori koji učestvuju u pregovorima RTS i RTV sa nadležnim institucijama i ministarstvima kažu za Danas da su pojedine odredbe o naplati takse za javni servis neprimenjive i da će se zatražiti promena Zakona o javnim servisima najkasnije do septembra ove godine.

Kako objašnjavaju, taksa za javni servis nije prepoznata u Zakonu o taksama, pa samim tim se ne zna ni kako bi se obračunavala kamata za neplatiše.

Takođe, smatra se i da bi posebna uplatnica za plaćanje bila neefikasna, jer tako ne bi mogli građani da se obavežu zbog čega se razmišlja ponovo o objedinjavaju sa računom za struju.

RTS i RTV su već drugu godinu na budžetu Srbije i to mogu biti prema Zakonu još samo do kraja ove godine. Pretplata je ukinuta 2014. zbog niskog stepena naplativosti.