23. 5. 2015.

Vladika Filaret ostaje na čelu Eparhije mileševske

Sabor Srpske pravoslavne crkve odlučio je, na predlog patrijarha Irineja, da vladika Filaret i dalje upravlja Eparhijom mileševskom, saznaje RTS u SPC.
Vladika Filaret i dalje će upravljati Eparhijom mileševskom, ali ima rok od godinu dana da ispravi uočene nedostatke, saznaje RTS.
Vladika Filaret
Vladika Filaret
Međutim, izvor iz SPC je za agenciju Beta rekao da episkop mileševski ostaje na čelu eparhije jer Sabor nije ni glasao o njegovom razrešenju.
Izvor je naveo da je vladika Filaret danas pred episkopima izneo svoju odbranu nakon čega je odlučeno da se predlog o njegovom razrešenju ni ne stavi na glasanje.
Ove nedelje, u sredu, 20. maja, dužnosti je razrešen vladika kanadski Georgije, a Sabor je bio podeljen – 21 glas za razrešenje i 16 protiv razrešenja.
Sinod (petočlana crkvena "vlada" kojoj predsedava patrijarh) zatražila je da dva episkopa budu razrešena dužnosti zbog finansijskih problema u svojim eparhijama.
Vladika Filaret rekao je da je samo reč o kašnjenju u uplatama i da prekršaj nije teže prirode, što je izneo i pred Saborom.
Sabor Srpske pravoslavne crkve počeo je 14. maja u Patrijaršiji u Beogradu.

Нема коментара:

Постави коментар