12. 3. 2015.

У ПРИЈЕПОЉУ УСКОРО ЈАВНА ПАРКИРАЛИШТА

За Пријепоље многи у шали кажу да има више аутомобила него људи.
Такво размишљање произилази из чињенице да је у граду изузетно мали број паркиралишта. У самом граду, према последњем попису из 2011. године, живи 13 330 становника, а број аутомобила у целокупној општини прелази 7000. Када још кажемо да је на територији града свега 235 регистрованих места паркирање, јасно је о каквом се проблему ради.
B39_parkiranje
Чини се и да предуго чекамо да надлежни општински органи почну са решавањем овог питања. Прва седница локалног парламента биће одржана током овог месеца, а како се најављује, коначно је припремљен Предлог одлуке о јавним паркиралиштима.
Према том Предлогу одлуке, јавна паркиралишта биће подељена на две категорије,општа и посебна. На општим се неће наплаћивати паркирање, док на посебним хоће. Врсту јавних паркиралишта, локацију, зону, време паркирања и повлашћене услове коришћења, одредиће Општинско веће у року од три месеца од ступања на снагу ове одлуке.
Предвиђене су три зоне јавних паркиралишта:
> Екстра зона - ограничено паркирање на 60 минута
> Прва (црвена) зона – ограничено паркирање на 120 минута 
> Друга (плава) зона – временски неограничено паркирање 
Предлогом одлуке предвиђено је да послове управљања, наплате и одржавање јавних паркиралишта, као и уклањање и премештање паркираних возила, обавља ЈКП “Лим”. Ови послови могу се поверити и другом правном лицу, привредном друштву или предузетнику. За кршење одредби одлуке предвиђене су и високе новчане казне, које ће се кретати и до милион динара, преноси локална телевизија “Форум”.
Дакле, оно што очекујемо јесте да Општинско веће утврди, пре свега, локације за јавна паркиралишта. Да ли ће се, можда, радити о монтажним паркинг местима, као што је случај у неким већим градовима или ће се тражити друга решења, видећемо. Сигурно је и то да неки простори, који у последњих неколико година служе за паркирање аутомибила, попут оног преко пута зграде општине, заслужују адекватно уређење, асфалтирање, обележавање паркинг места и слично… Овакав какав јесте, простор делује као једно обично ругло града Пријепоља. Не улазећи у то, да ли постоје и какви су спорови над поменутим простором, верујемо да би сви грађани Пријепоља волели када би се тај простор довео у пристојно стање.
И још нешто. Апелујемо и на саобраћајну полицију наше општине, да обрате више пажње на сам центар града, али и приградска насеља, попут Коловрата. Евидентно је да се често селективно пишу казне. Многим несавесним возачима се “дозвољава” паркирање по тротоарима, па чак и на самим коловозима. Тиме, не само да крше прописе, него доводе у опасност све учеснике у саобраћају, рачунајући и пешаке који су често приморани да се крећу улицом, јер су тротоари препуни аутомобила. Такви случајеви су и код основних школа, како у граду тако и на Коловрату, па су у највећој опасности управо деца. Посебна прича је Валтерова улица дуж које је општи метеж. Иронично, али прописе паркирања често крше и поједина возила ПУ Пријепоље, као и поједини запослени у општинској управи.
Како год, надамо се и верујемо да ће се на првој седници локалног парламента, решити овај горући проблем у функционисању града. А, после тога апелујемо на строго придржавање законских прописа. У супротном, “џабе смо кречили”.

Пријепоље Онлајн 

Нема коментара:

Постави коментар