19. 2. 2015.

ES komerc organizovao predavanje za malinare



Firma ES Komerc iz Prijepolja organizovala je stručni seminar posvećen edukaciji prijepoljskih malinara, kojih je zadnjih godina sve više u ovoj sandžačkoj opštini. Tema seminara bila je uvođenje savremenih tehnologija kod proizvodnje jagodičastog voća.
Direktor hladnjače ES komerc - Kenan Jusović
FOTO- Linkedln

DOO ES komerc Prijepolje









Više od 400 proizvođača jagodičastog i bobičastog voća sa teritorije opštine Prijepolje imalo je priliku da prisustvuje predvanju o osnovnim principima u produkciji jagodičastog voća, savremenoj tehnologiji proizvodnje dvogodišnjih sorti maline, savremenoj proizvodnji jagode, kao i proizvodnji jednogodišnjih sorti maline za potrošnju plodova u svežem stanju.
Ovo je treći seminar koji firma ES Komerc organizuje u zimskom periodu, kako bi svojim proizvođačima približila savremenu tehnologiju proizvodnje jagodičastog i bobičastog voća.
„Cilj nam je da našim malinarima predočimo standarde kod proizvodnje jagodičastog voća, u smislu poboljšanja kvaliteta i prinosa, kao i higijensko-sanitarnih uslova, kako bi se naša malina što bolje rangirala na evropskom tržištu“-kazao je direktor hladnjače firme ES Komerc Kenan Jusović.
„Savremena tehnologija uključuje sve od odabira parcele, preko izbora sorti, načina i pripreme sadnje, pa do tehnologije gajenja u toku eksplatacije“-izjavio je predavač seminara prof. dr Mihailo Nikolić.
Koliko su prijepoljci zainteresovani za proizvodnju, kako maline, tako i ostalog jagodičastog voća, govori i činjenica da se u Prijepolju pod zasadom maline nalazi oko 280 Ha zemljišta, što je prošle godine donelo oko dva miliona evra prihoda u ovu sandžačku opštinu, pa se slobodno može reći da Prijepolje polako preuzima primat u proizvodnji jagodičastog voća u zapadnom delu Srbije.

Нема коментара:

Постави коментар