21. 1. 2015.

Novi sjaj za mileševski štit

 Počinje obnova srednjovekovnog grada Mileševca i monaških isposnica. Tvrđavu podigao Nikola Altomanović
Srednjovekovno utvrđenje u kanjonu Mileševke, Foto: Novosti
da bi štitio zadužbinu Nemanjića. Pripreme za obeležavanje osam vekova manastira.
Na kule i ostatke tvrđave srednjovekovnog grada Mileševca, na vrhu litice na ulazu u kanjon Mileševke, letos će stići arheolozi. Urediće se i prilazi do pet monaških isposnica, među kojima je najčuvenija isposnica Svetog Save. Legenda kaže da ju je prvi srpski arhiepiskop uredio po ugledu na svetogorske i ovde tihovao, utirući put srpskoj državnosti i duhovnosti.
Posle višedecenijskog nemara, vlast u Prijepolju okreće list prema ovom graditeljskom i kulturnom nasleđu. U saradnji sa Mileševskom eparhijom i Muzejom, uz podršku ministarstava kulture i turizma, baštinu izvlače iz tame vekova i zaborava i nakon restauratorsko-konzervatorskih radova - približiće je namernicima.
Slavoljub Pušica, direktor prijepoljskog Muzeja, tvrdi za "Novosti" da je, posle Magliča, Mileševac najočuvaniji, najmonumentalniji i najnepristupačniji srednjovekovni grad u Srbiji. Ovde je, nažalost, pre pola veka urađena samo jedna arheološka sonda, a tvrđavi, kojoj se može prići jedino sa južne strane, iz sela Hisardzik, preti urušavanje.
Pretpostavke su da je tvrđavu u 14. veku podigao Nikola Altomanović da bi štitio zadužbinu Nemanjića, manastir Mileševu, kao i karavanski put Dubrovnik - Orijent - navodi Pušica.
U okviru priprema za obeležavanje osam vekova Mileševe 2019. godine, Opština je, prema rečima Vukosava Tomaševića, predsednika SO Prijepolje, lane izdvojila 300.000 dinara za lasersko snimanje tvrđave, a ove dva miliona dinara za izradu projekta zaštite.
Pet isposnica, kao i Savina voda, za koju mnogi tvrde da je lekovita za slabovide, kultna su mesta i izuzetna atrakcija. Do njih se može samo kozjom stazom, pa uz gradnju prilaza, želimo da ih uredimo kao što su bile u srednjem veku. Namera je da ceo kompleks iskoristimo da obogatimo turističku ponudu - naglašava Tomašević.

ODBOR

Mileševa je svetionik srpske kulture i istorije, pa ćemo uskoro uputiti predlog da se formira nacionalni odbor za proslavu u kom bi, pored čelnika SPC, bili predstavnici države, kulturnih i naučnih institucija i opština ovog dela Srbije - kaže Tomašević.

Izvor: Novosti, D. Gagričić

Нема коментара:

Постави коментар