29.01.2015.

Jedini đak u školi u Gornjim Stranjanima

Nekadašnja Osnovna škola "Đaci pešaci" u Gornjim Stranjanima ispisuje poslednje mesece istorije, kao deo matične škole "Svetozar Marković" u Brodarevu. Kada i poslednji učenik završi četvorogodišnje školovanje, zauvek će utihnuti zvonce, ali život, po svemu sudeći, neće potpuno nestati iz tih krajeva.

Radni dan učiteljice Emine Čokić iz Prijepolja počinje pre svitanja. Do škole treba da stigne na vreme, a najteži deo puta je vožnja po makadamu, ali i to nije uvek moguće po snegu.
Škola u Gornjim Stranjanima
U oktobru prošle godine majka joj nije dozvolila da ide sama, jer su viši delovi Brodareva staništa vukova i medveda.
"Peške smo išle, skoro deset kilometara smo pešačile, jer smo samo malo krenule i onda auto nije mogao dalje. Lance nisam umela da nabijem", izjavila je Emina Čokić.
U školu u Gornje Stranjane uvek stiže na vreme, baš kao i učenik četvrtog razreda Goran Avramović, koji sa ocem prevali još težu deonicu makadama. Njih troje drže školu u životu.
Goran će u ovu školu ići do juna, a od tada ova škola ostaje i bez poslednjeg učenika.
Za tridesetak staračkih domaćinstava dolazak učiteljice bila je jedina komunikacija sa ostatkom opštine, posebno u zimskom periodu. Sada se plaše budućnosti bez škole.
Goran će školovanje nastaviti u Brodarevu, gde ga čeka sestra. Zatvaranjem škole bez posla će ostati i otac Blagoje, koji je kao kurir imao mesečno primanje od devet hiljada dinara od matične škole. Uprkos tome životna lekcija Avramovića je da se ni po koji cenu ne smeju odreći dedovine.
"Ja sam video šta se radi po gradovima – da i ovi što su otišli nemaju posla, nemaju čime da se bave, teško žive. Ja, pravo da vam kažem, ovde sam gospodin čovek", kaže Blagoje Avramović.
Po svemu sudeći, očevim stopama će nastaviti i Goran, koji voli školu, ali više je privržen poslovima na imanju.
Goran Avramović kaže da planira da ostane, da drži goveda i stoku, jer mu se sviđa taj posao.
Ako zataji auto, Avramovići imaju alternativu – konje. Pre nego što se rastane sa učiteljicom, Goran je odlučio da je nauči kako da montira lance, jer su za vožnju po obroncima Jadovnika potrebni ne samo u zimskom periodu