2. 12. 2014.

Lim se izlio u Prijepolju

Lim je danas u konstantnom porastu, dostigao je kvotu 262 i izlio se u prijepoljskom naselju Zalug, kažu u Odeljenju za vanredne situacije Zlatiborskog okruga.Foto: Freeimages.com (ilustracija)
Štab je doneo odgovarajuće odluke preventivnog delovanja, situacija se prati iz minuta u minut, pune se džakovi sa peskom i distribuiraju na kritična mesta.
Kako kažu u štabu, osposobljena lica koja raspolažu mehanizacijom su u pripravnosti, a na terenu se nalaze i pripadnici vatrogasno spasilačkih jedinica i policije koji dežuraju na svim kritičnim tačkama. 

Odlukom Štaba, viseći most je blokiran da pešaci ne bi prelazli preko njega, obiđena su sva kritična mesta a žitelji upozoreni kako da se ponašaju u slučaju da nivo Lima još poraste. 

Nizvodno, u Brodarevu "ima dosta podzemnih voda koje su prodrle u podrume i pomoćne zgrade, a vatrogasci i spasioci u tim domahinstvima vrše crpljenje pomoću pumpi," ističu u Odeljenju za vanredne situacije koje pokriva Prijepolje, Priboj i Novu Varoš. 

Jedna pritoka reke se izlila i odnela deo puta u Grahovištu, precizirano je iz Odeljenja. 

Meštanin Brodareva i predsednik nevladine organizacije Prijatelji Brodareva Amel Kurbegovic rekao je Tanjugu da Lim zbog obilnih padavina tokom preti da se izlije i ugrozi nekoliko desetina domaćinstava u tom mestu. 

Kurbegović je rekao da su i pritoke Lima izazvale velike probleme, ušavši u dvorišta i podrume tamošnjih domaćinstava. 

"Poplavljeno je i nekoliko kuća, ali i velika površina poljoprivrednog zemljišta. A put prema Slatini u mestu Grahovište je u prekidu", precizirao je on i dodao da su brojne loklane puteve odnele vodene bujice. 

Prema njegovim rečima, naročito su oštećene saobraćajnice u mestima na levoj obali Lima. 

"Niko iz Sektora za vanredne situacije nije reagovao, kao ni iz opštinske prijepoljske vlasti, tako da smo prepušteni sami sebi", rekao je Kurbegović. 

On je istakao da u Brodarevu ne radi vatrogasni dom, koji je pre dve godine u potpunosti opremljen. 

"Ukoliko se Lim izlije u strudovima nama u pomoć neće moći da priteknu ni spasilačke ekipe iz Prijepolja, jer bi to značilo prekid saobraćaja od tog grada ka Brodarevu i jedino bismo mogli da očekujemo pomoć iz pravca Crne Gore", rekao je on. 

Lokalna samouprava, kako je naglasio, ne vodi računa ni o kišnoj kanalizaciji jer je u ingerenciji komunalnog preduzeća samo vodovod. 

Prema njegovim rečima, žitelji Brodareva imaju teškoće i sa vodosnadbevanjem jer je izgradnja vodovodne mreže u tom mestu započeta pre deset godina, a još nije završena. 

"Sada je zbog padavina u postavljene cevi ušao mulj, tako da voda sa sigurnošću tvrdim, nije dobra za piće", zaključio je Kurbegović.

Нема коментара:

Постави коментар