05.12.2014.

Hapšenja zbog zločina u Štrpcima

U Srbiji je uhapšeno pet, a u BiH 10 osoba osumnjičenih da su 1993. iz voza na relaciji Beograd - Bar izveli 20 ljudi i potom ih ubili, potvrđeno je za B92.
"Otmica u Štrpcima" je naziv za zločin od 27. februara 1993. godine kada su pripadnici srpskih paravojnih jedinica pod komandom Milana Lukića, uz logističku pomoć države Srbije, oteli grupu putnika iz voza 671 na relaciji Beograd–Bar.
MUP Srbije je saopštio da su uhapšeni G.L. (1956), J.L. (1953), LJ.V. (1962), D.V. (1960) i D.DJ. (1975). 

Među uhapšenima su nekadašnji pripadnici vojske Republike Srpske i policije, kao i pripadnici paravojne formacije "Osvetnici" kojom je komandovao Milan Lukić: komandant interventne višegradske brigade Boban Inđjić, brat haškog osuđenika Milana Lukića Gojko Lukić, i komandant višegradske brigade Luka Dragićević. 

Za otmicu i ubistvo putnika u Štrpcima za sada je odgovarao jedino Nebojša Ranisavljević iz Despotovca. 

On je 9. septembra 2002., presudom Višeg suda u Bijelom Polju, osuđen na 20 godina zatvora. 

Milan Lukić je u Haškom tribunalu već osuđen na doživotnu kaznu zatvora zbog zločina u Višegradu. 

Akcija hapšenja izvedena je u saradnji tužilaštava za ratne zločine Srbije i Bosne i Hercegovine, koja su za ovaj slučaj formirala poseban istražni tim, a uključena je i posebna ekipa pripadnika MUP-a Srbije. 

Oteti putnici, 18 Bošnjaka i jedan Hrvat, su potom likvidirani. Većina ubijenih su bili državljani Srbije i Crne Gore i bili su uglavnom iz Priboja, Prijepolja, Beograda i Podgorice. 

Među njima je bilo i državljana Bosne i Hercegovine. Posmrtni ostaci 16 putnika još nisu pronađeni, dok su posmrtni ostati Rasima Ćorića i Jusufa Rastoder pronađeni u jezeru Peruċac. Nekompletni ostaci trećeg putnika Zubčević Halila su takođe pronađeni u jezeru Peruċac. 

U tom zločinu ubijeni su: Halil Zupčević, Senad Đečević, Esad Kapetanović, Iljaz Ličina, Fehim Bakija, Rifat Husović, Ismet Babačić, Šećo Softić, Adem Alomerović, Rasim Ćorić, Fikret Memović, Fevzija Zeković, Džafer Topuzović, Muhedin Hanić, Safet Preljević, Nijazim Kajević, Zvjezdan Zuličić, Jusuf Rastoder i Tomo Buzov. 

Među izvedenima iz voza je bio i jedan Crnac čija je sudbina nepoznata.

Uhapšeno desetoro u BiH

Po naredbama Tužilaštva BiH i Tužilaštva za ratne zločine Srbije, jutros je istovremeno provedena policijska akcija u kojoj je lišeno slobode više osumnjičenih osoba, od čega desetoro u BiH. 

Dva tužilaštva u ovom predmetu su formirala zajednički istražni tim, koji je oko godinu dana, intenzivno, na području BiH i Srbije, u saradnji sa policijskim agencijama iz dve države, prikupljao dokaze o počiniteljima zločina, koji je bio nerasvetljen 19 godina. 

Detaljnom i temeljnom istragom prikupljeni su dokazi o počiniteljima ovog zločina, a tužioci iz Sarajeva i Beograda, koji vode predmet, u stalnom su kontaktu od početka akcije hapšenja u ranim jutarnjim satima. 

Među osumnjičenima ima visoko rangiranih vojnih rukovodilaca VRS iz tog perioda, kao i direktnih izvršilaca koji su učestvovali u surovim mučenjima i kasnijim egzekucijama žrtava koje su nakon ubistva bačene u reku Drinu. 

Iz kabineta Tužilaca izrađeno je zadovoljstvo radom zajedničkog tima, koji je uspeo da rasvetli zločin, te na taj način doneti nadu i pravdu porodicama žrtava, koje već dve decenije tragaju za posmrtnim ostacima svojih najbližih i pozivaju na otkrivanje i kažnjavanje počinitelja. Osumnjičeni će tokom dana, biti predati postupajućim tužiocima, koji će ispitati osumnjičene, te nakon toga doneti odluku o pokretanju predloga za određivanje mere pritvora. 

Tužilaštva BiH i Srbije, nastavljaju zajedničku saradnju na otkrivanju i procesuiranju predmeta ratnih zločina, a o ostvarenom rezultatu bit će informisani MKSJ, MMKS kao i Savet bezbednosti UN-a