5. 11. 2014.

"Srbijašume" uništavaju četinare na Kamenoj Gori

Predelu izuzetnih odlika Kamenoj Gori, privatna lica koja rade za JP "Srbijašume" veliku štetu pričinjavaju nekontrolisanom sečom stabala četinara, izjavio je danas Tanjugu predsednik tamošnje MZ Živko Kijanović.
"Srbijašume" uništavaju četinare na Kamenoj Gori
On naglašava da se time uništava i ekološki sistem i tvrdi da je duž planinarske staze, u dužini od čak 80 kilometara, šuma potpuno upropašćena.
"Obratio sam se ekološkoj inspekciji u opštini Prijepolje, a oni su me uputili na republičke inspektore u Priboju koji ne preduzimaju ništa, čak nisu ni izašli na teren. Što se tiče opštinskog rukovodstva, njih ne zanima ovaj problem", naveo je Kijanović i dodao da jedinu podršku u prevazilaženju ovog problema ima od TO Prijepolje.
Direktorka TO Ivana Rakonjac potvrđuje da je situacija sa sečom šuma potpuno izmakla kontroli.
''Srbijašume'' su bile dužne da naprave strategiju, ali se njihov predstavnik nije ni pojavio na radnoj grupi na kojoj je trebalo o tome da se razgovara i mi ćemo preduzeti sve što je u našoj moći da sprečimo ovakvo ponašanje", rekla je Rakonjac Tanjugu.
U "Srbijašumama" negirali su ove navode, rekavši da se seča šuma na ovom području vrši po planskim dokumentima koje kontroliše više službi, između ostalog, i Ministarstvo poljoprivrede.
Prema njenim rečima, Kamena Gora je najafirmisanija turistička destinacija i znamenitost u ovom delu Srbije i da dolazak većeg broja gostiju ugrožava nekontrolisana seča i uništena putna infrastruktura.
Kamenu Goru je Vlada Srbije pre tri meseca, nakon trogodišnje studije, proglasila predelom izuzetnih odlika. 
Nalazi se u opštini Prijepolje, u blizini nemanjićke zadužbine Mileševe, a odlikuje je izuzetno bogatstvo biljnog i životinjskog sveta, kao i brojni izvori vode koji nikada ne presušuju. 
Pored toga, na Kamenoj Gori ima nekoliko pećina sa veoma lepim i bogatim pećinskim nakitom.
Ovaj predeo je proglašen vazdušnom banjom još u vreme Kraljevine Jugoslavije, između dva svetska rata, a poznat je i po tome što veliki broj gorštaka doživi 100. godinu.

Нема коментара:

Постави коментар