26. 10. 2014.

IZBORI ZA BNV - NAJVEĆA IZLAZNOST U NOVOJ VAROŠI, NAJMANJA U NOVOM PAZARU

Na izborima za novi saziv Bošnjačkog nacionalnog veća (BNV) u šest sandžačkih opština do devet časova glasalo je 2,4 odsto upisanih Bošnjaka, pokazuju podaci Centra za slobodne izbore i demokratiju (CESID).
izlaznost9h
Najveća izlasnost zabeležena je u Novoj Varoši, opštini sa najmanje upisanih birača, gde je do prvog preseka glasalo 3,83 odsto Bošnjaka sa pravom glasa, dok je najmanja izlaznost zabeležena u Novom Pazaru – 2,13 odsto.
Na izbore do devet časova izašlo je i 3,76 odsto Bošnjaka u Priboju, 3,19 odsto u Sjenici, 2,29 odsto u Prijepolju i 2,26 odsto u Tutinu.
Programski koordinator CESID-a Bojan Klačar rekao je na konferenciji za novinare u Novom Pazaru da je još uvek rano davati procene o ukupnoj izlaznosti na izborima za BNV.
“Kako se radi o izborima za savete nacionalnih manjina, teško je ovu izlaznost uporediti sa nekim ranijim izbornim ciklusima. Ipak, možemo reći da se radi o manjoj izlaznosti nego što je bila na prethodnim parlamentarnim izborima kada je do devet časova glasalo 5,3 odsto upisanih birača”, rekao je Klačar.
Predstavnici CESID-a posmatraju odvijanje izbornog procesa na svih 169 biračkih mesta u šest opština Sandžaka.
Đorđe Vuković iz ove organizacije, kazao je da su prvi sati glasanja protekli bez ozbiljnijih problema, iako je bilo određenih nepravilnost, ali koje nisu ugrozile odvijanje izbornog procesa.
“Jedini ozbiljniji incident zabeležen je na biračkom mestu 36 u opštini Tutin kada je došlo do pometnje u kojoj je uništen birački spisak. Glasanje je obustavljeno, a prema informacijama iz Republičke izborne komisije, najverovatnije će biti štampani novi birački spisak, nakon čega će glasanje biti nastavljeno”, rekao je Vuković.

Нема коментара:

Постави коментар