28. 8. 2014.

Kruške opet procvetale u Prijepolju

Kruške jerbasme procvetale su drugi put u godini, krajem avgusta, u Hisardžiku kod Prijepolja, gde je ovogodišnji rod voća zbog kiša bio potpuno uništen.
Meštanin Hisardžika Malić Kapidžija rekao je agenciji Beta da su dva starija stabla jerbasmi u njegovom dvorištu procvetala kao u proleće, dok na granama još stoje retki plodovi ovogodišnjeg roda.
"Na dva stabla jerbasmi najpre je opao sav list, pa su ponovo listale i sad se bele kao u aprilu. Ovo im je drugi ovogodišnji behar o čemu svedoče i retki plodovi na njima koji su u normalnoj fazi za ovo doba godine", rekao je Kapidžija. 

Prema njegovim rečima, zbog letnjeg cvetanja jerbasmi ne treba očekivati nikakve čudne događaje, jer su te kruške cvetale usred leta i pre više od 20 godina, i ništa se ni tada nije desilo neuobičajeno. 

Poljoprivredni stručnjak Kenan Jusović rekao je da je cvetanje voćki u avgustu posledica "slaganja klimatskih kockica". 

"Kad biljka, prosto rečeno, dostigne određen stepen temperature i vlage ona krene u cvetanje, bez obzira na kalendar. Tako se desilo i sa jerbasmama u Hisardžiku", rekao je Jusović. 

Jerbasma, odnosno izvorno jeribasma, na turskom znači "ne diraj me", a ta sorta izuzetno sočne kruške u narodu se naziva i vodenjak, pljusača, bljuzgača, vodenac. 

Nekada je u Hisardžiku bilo mnogo zasada krušaka jerbasmi koje su se karavanima tovarnih konja prodavale u dalekim zemljama, a danas je preostao samo mali broj tih stabala.

Izvor: b92.net

Нема коментара:

Постави коментар