3. 12. 2013.

Udruživanje sandžačkih opština u agroklasteru

U Prijepolju su se sastali predstavnici četiri sandžačke opštine, Priboja, Prijepolja, Sjenice i Nove Varoši, povodom utvrđivanja konačne verzije memoranduma o saradnji, definisanja koraka o osnivanju Polimskog agroklastera i stvaranja projektnog tima.
Inicijativu su omogućile ambasada Velike Britanije i Fondacija za otvoreno društvo.
Ideja o otpočinjanju saradnje polimskih opština u domenu proizvodnje sekundarnih poljoprivrednih proizvoda predstavljena je od strane predsednika opštine Prijepolje,  Emira Hašimbegovića, na septembarskim sesijama Regionalnog foruma u Beogradu i Novoj Varoši . Na tim sesijama je stvorena i osnova za ceo projekat, i na osnovu zaključaka napravljena je radna verzija Memoranduma o saradnji ove četiri sandžačke opštine.
„Potpisivanje ovog memoranduma i uopšte razgovor na tu temu je izuzentno značajan za sve četiri opštine. Ideja je bila pokretanje proizvodnje hrane i poljoprivrednih proizvoda, iz koje, pored razvoja poljoprivrede proizilazi i otvaranje novih radnih mesta“-kazao je predsednik opštine Prijepolje Emir Hašimbegović.
Predsednici polimskih opština, na sastanku su istakli da su i te kako zainteresovani za saradnju i udruživanje, u cilju pospešivanja razvoja poljoprivrede i zapošljavanja što većeg broja ljudi.
„Sjenica je zajedno sa gradom Novim Pazarom i opštinom Tutin napravila Regionalni centar za razvoj poljoprivrede i sela. Potspisivanjem ovog ugovora, mi ćemo to proširiti i na ostale opštine, gde ćemo stvoriti uslove da proizvodi sa teritorije opštine Sjenica i teritorije ostalih opština budu i na tržištu Sjenice“-reako je predsednik opštine Sjenica Hazbo Mujović.
„Opština Nova Varoš je u svojim strateškim dokumentima definisala da su poljoprivreda i turizam osnovne delatnosti, i mi ćemo kroz ovo udruživanje pokušati da ispromovišemo jedan strateški segment i da pronađemo njegovo mesto u ovoj zajedničkoj saradnji četiri opština“-kazao je za našu televiziju predsednik opštine Nova Varoš Dimitrije Paunović.
Cilj ovog sastanka je finalizovanje pomenutog dokumenta, utvrđivanje opsega i načina saradnje četiri opštine, kao i definisanje implementacionog tima koji će biti zadužen za pripremu projekta. Implementacioni tim bi trebao da se sastoji od po jednog imenovanog predstavnika svake od opština, kao i predstavnika Regionalne Razvojne Agencije iz Užica.

Нема коментара:

Постави коментар