15. 10. 2013.

Pelet greje italijane

Na Kolovratu „Star Jela“ otvorila fabriku ogreva od biomase iz šuma. Savremena oprema u jednoj od tri najveće fabrike u Srbiji

PRIJEPOLjE - U hali nekadašnjeg Tekstilnog kombinata na Kolovratu, preduzeće „Star Jela“ otvorilo je fabriku peleta, ogreva iz šumskih ostataka, jednu od tri najveće u Srbiji po kapacitetima za preradu drveta. Šleperi ogreva odlaze za Italiju, a samo manje količine namenjene su domaćem i tržištu Crne Gore.


- U hali od 900 kvadrata 16 zaposlenih na najsavremenijoj opremi iz Italije i Nemačke proizvodi tri do četiri tone peleta na sat, a 2.000 tona mesečno - ističe direktor fabrike u probnom radu Zoran Starčić, diplomirani mašinski inženjer, najavljujući da će u martu proraditi i treća presa, a namera je da se dnevno isporučuje po 120 tona peleta.
Sa obližnjeg lagera od tri hektara u fabriku stiže „sečka“ - izdrobljeni balvani smrče, jele i bukve - sve ono što nije tehničko drvo i za preradu, pa se suši na temperaturi od 100-120 stepeni, a zatim melje u iver i pod presom peletira u proizvod veličine tri do četiri centimetra, prečnika šest milimetara, koji je nakon hlađenja i pakovanja spreman da zagreje peći, kamine, kotlove... Ovaj ogrev, tvrde u fabrici, daje toplotu kao i kvalitetne vrste uglja, uz daleko veći komfor, jer je procenat pepela jedan odsto. Inače, drveni otpad pri struganju građe - piljevina, u fabrici je gorivo za kotao.
Đorđe Ljujić, vlasnik preduzeća „Star Jela“, podigao je fabriku peleta nakon što se 17 godina bavio rezanjem i prometom građe, a 2009. godine kupio je prvu mašinu za drobljenje drveta i postao zastupnik nemačke firme „Heizomat“ u Srbiji i okolnim državama. „Sečka“ je najpre izvožena u Hrvatsku, pa isporučivana fabrikama u Lapovu i Ivanjici.
- „Star Jela“ je pionir u proizvodnji bio-mase u Srbiji. Mesečno preradimo 3.500 - 4.000 kubika, a sirovine stižu iz okolnih četinarskih i listopadnih šuma, ali i od dobavljača iz Crne Gore i BiH, a topola se nabavlja u Vojvodini - naglašava Ljujić. - U našem kraju drveta ima za 15 godina rada, a započećemo i nabavku sirovina iz privatnih šuma. Još nedostaju šumski putevi za eksploataciju i jeftiniji prevoz.

PARK DRVNE INDUSTRIJE
U PREDUZEĆU „Star Jela“, koje zapošljava 60 radnika i u konzorcijumu sa „Trend-teksom“ kupilo je hale TK, kažu da će na Kolovratu, ispod Čadinja, biti Park drvne industrije. Ovde će uskoro, pored fabrike peleta, biti premeštena pilana, a u pripremi je i jedan novi program.
Izvor: novosti.rs

Нема коментара:

Постави коментар