29. 10. 2013.

Bajate i šture informacije

Prijepolje - Nastavak jedanaeste sednice Skuštine opštine počeo je sa satom zakašnjenja kako bi se ponovo usaglasili stavovi vladajuće koalicije o glasanju za Izveštaj Anketnog odbora za ispitivanje i sagledavanje finanijskog poslovanja najvećih mesnih zajednica od 2005. do 2012.godine. Svi prisutni odbornici glasali su da se usvoji i pohvali izveštaj i da se pozovu državni organi da preuzmu materijal i deluju u skladu sa svojim nadležnostima. 
Velika većina odbornika izglasala je i da ovaj izveštaj u celini bude dostupan na zvaničnom sajtu opštine. Međutim, nisu usvojeni zaključci Opštinskog veća, što je gotovo presedan. Tokom rasprave, opozicija je upravo apostrofirala kao „skandalozne“ ove zaključke jer je Opštinsko veće u njima konstatovalo i da ima „ pogrešno izvedenih zaključaka, ocena i stavova“, da je bilo i „preterivanja u nekim konstatacijama Anketnog odbora“. Iza ovakvih zaključaka stalo je samo 26 odbornika od 56 koliko ih je bilo prisutno na sednici.
Usledila je, potom još jedna „vruća“ tema, a odnosila se na stanje u privredi prijepoljske opštine. Iako je Dragiša Rakonjac, šef Odeljenja za budžet i finansije konstatovao da je ovo „najvažnija tema kojom treba da se bavimo“, opozicija je ukazala da je informacija pripremljena 25.aprila 2012. i da to dovoljno pokazuje koliko vlast misli da je ova tema „bitna“ za odbornike. Činjenice da u ovoj opštini ima više nezaposlenih nego zaposlenih, te da je za 50 odsto stopa nezaposlenosti kod nas veća nego na nivou države, same po sebi dovoljno govore. Rakonjac je, pak, odbornicima saopštio da vlast ima nameru da stanje promeni kroz četiri pravca delovanja, a između ostalog i ulaganjem u još jednu industrijsku zonu. To je dovelo do novih negodovanja opozicije koja je navela da su ogromna sredstva utrošena za postojeću Industrijsku zonu, ali da je do sada ustupljeno samo pola od ponuđenih placeva i da u tim preduzećima ni izbliza ne radi broj radnika koji su navedeni kao deo obaveze prilikom sklapanja ugovora. Odbornici su tražili detaljnije podatke vezane za privatizaciju jer je u ovoj opštini ona sprovedena katastrofalno. Odbornici su tražili informaciju o stranim ulagačima, otvaranju pogona najavljenih investitora iz Turske i Italije. Tražili su i informacije o načinu privatizacije Tekstilnog kombinata. „Bajata“ informacija iritirala je neke odbornike toliko da su je javno i pocepali (V.Babić). Isti odbornik je tražio da se navede koliko je para do sada „sprcano“ u strateške ciljeve koji se spominju. Zbog upotrebe „vulgarne“ reči, odborniku je izrečena opomena.
Esad Hodžić, član Opštinskog veća zadužen za oblast privrede i međunarodnu saradnju, preuzeo je na sebe da pruži odgovore na brojna prilično neprijatna pitanja opozicije, demantujući neke od konstatacija i insinuacija. Nije komentarisao opasku da Vatrogasni dom u Brodarevu nije primljen kao objekat jer nije izgrađen glavni hidrant za vodu. Odbornici koji čine koalicionu većinu nisu prihvatili predlog opozicije da se „preispita privatizaija“ pa je bez prisustva opozicije usvojila pisanu informaciju.
Prvi put za tri skupštinska saziva, dakle za skoro jednu deceniju, pred odbornike je stigao konačno izveštaj o radu Opštinskog veća iako je to zakonska obaveza, istaknuta i Statutom kao najvažnijim opštinskim aktom. To, istakla je opozicija, zaslužuje pohvalu. Ali ne i sadržaj jer se izveštaj sveo samo na pobrojavanje sednica i zaključke, bez informacija šta je konkretno uradio svaki član Opštinskog veća u oblastima za koje je zadužen. Pošto su šefovi odborničkih grupa SNS i DPS tražili odgovor zašto je ukinut Savet za ekonomski razvoj na čijem je čelu u prethodnom sazivu bio Esad Hodžić, te da se skupštinski Odbor za privredu uopšte ne sastaje, Hodžić je istakao da se može pokrenuti inicijativa da se ponovo formira takav savet. Takođe je istakao da se iz izveštaja vidi koliko je urađeno, posebno kad je reč o infrastrukturi, naglasivši i međunarodnu saradnju sa turskom razvojom agencijom, TIKA, nazvavši je „izvanrednom“ zbog sredstava koja je donirala tokom prethodnog perioda.
I informacija o ostvarivanju budžeta za prvih šest mesci ove godine izazvala je negodovanje opozicije. D.Zindović (SNS) je ukazao da je deplasirano razmatrati samo radi zakonske forme informaciju o realizaciji budžeta za pola godine u oktobru kad se već planira budžet za sledeću godinu, a u julu je doneta odluka o rebalansu budžeta. Upravo je opozicija, podsetio je Zindović, tražila ovu informaciju kako bi se doneo rebalans, pa je čak i blokirala govornicu ali je to bilo uzalud jer se žurilo kako bi se „pokrivali“ roškovi MOSI i rebalans je donet iako je izostala prava analiza.
Za razliku od prethodnih, informacija o stanju poljoprivrede je dobila sve pohvale kao i inženjer Ifet Hamzić za svoj rad u službi Opštinske uprave. Skupština opštine je usvojila i lokalne akcione planove za poboljšanje položaja žena i izbeglih i raseljenih lica.
U kulturi v.d. stanje
Iako je raspisan javni konkurs i rok za prijave prošao, a Upravni odbor nije razmatrao prijave kandidata, Skupština opštine je prvo razrešila zbog isteka mandata, a potom imenovala dosadašnjeg direktora Ljubišu Savkovića za v.d. direktora Doma kulture do godinu dana.
Skupština opštine je usvojila rešenje o prestanku dužnosti direktorke Biblioteke Nermine Duran kojoj je takođe istekao četvorogodišnji mandat, a za v.d direktora do godinu dana imenovana je Sadija Hodžić, na predlog SDA, u skladu, kako je obraloženo, sa političkim dogovorom među koalicionim partnerima.

Нема коментара:

Постави коментар