16. 9. 2013.

Muzej deteta na Jabuci 16 godina pod katancem

Muzej deteta na Jabuci čeka da se reši sudbina Memorijalnog kompleksa „Boško Buha“. Nakon privatizacije muzeju ostala otpisana ruina i tek jedan metar trotoara.
 Dom izgrađen dinarom pionira bivše Jugoslavije
NA projekat Muzeja deteta na Jabuci, sa jedinstvenom postavkom - svedočanstvima o zloupotrebi dece kroz vekove, zločinima na njima, do antifašističkih poruka, već 16 godina - pada prašina?! Tim muzejskih radnika i psihologa predložio je preuređenje Muzeja pionira i omladine Jugoslavije u okviru Memorijalnog kompleksa „Boško Buha“ na Jabuci, na sredokraći puta Prijepolje - Pljevlja. Međutim, eksponati su i dalje pod katancem koji je udaren 1990. godine, u vreme ratnih zbivanja na prostoru bivše Juge, a postavka čeka zakon o muzejima, koji treba da reši sudbinu memorijalnih kompleksa širom Srbije.
Nekadašnju postavku o zločinima nad decom u Drugom svetskom ratu i antifašističkim porukama obogatili bismo novim eksponatima i svedočanstvima - od danka u krvi, odvođenja dece za vreme janičara i osmanlija, do stradanja kroz naredne vekove, pa u Jasenovcu i drugim stratištima - ističe Slavoljub Pušica, direktor Muzeja u Prijepolju. - Bile bi to opomene odraslima da deca treba da imaju detinjstvo, igru, knjige, a ne puške i rat. Iz stare postavke bismo izostavili ideološke sadržaje i trofejno oružje.
PRODALI DOM
I SEĆANjA
DOM „Boško Buha“, hotel, omladinsko naselje sa 450 kreveta i zemljište, svojevremeno je opština ustupila beogradskom „Putniku“, koji ga je kasnije prodao privatnicima i godinama je sve zapušteno. U Muzeju kažu da im pripada samo zgrada stare postavke i po metar trotoara.
Dinarom koji su sakupljali pioniri širom zemlje, pre 40 godina izgrađen je Memorijalni kompleks sa muzejom, bistom i spomen-domom bombašu Bošku Buhi i poprsjima osam narodnih heroja - omladinaca iz republika i pokrajina, koji su tokom NOB dali živote za slobodu. Godinama je Jabuka bila mesto hodočašća, a onda je s ratom presušila reka namernika, ali i pare iz državne kase, pa je ovde sve opustelo.
U prijepoljskom kraju, ali i u Muzeju, kažu da su ponosni na činjenicu što niko do danas nije rušio, niti oskrnavio obeležja NOB na Jabuci. Ovde godinama čekaju odluku Ministarstva kulture o sudbini kompleksa, koji je 1986. godinre proglašen za spomenik od izuzetnog značaja i pod nadzorom je republičkog Zavoda za zaštitu spomenika kulture.
- Nadležni treba da ponište svoju odluku, ili da se kompleks revitalizuje - podseća Pušica. - Bronzanim poprsjima je neophodna konzervacija, dok je spomen-dom „Boško Buha“ ruina.

Нема коментара:

Постави коментар