29. 8. 2013.

Sagledati mogućnosti za saradnju

Prijepolje - Direktori i menadžeri, odnosno predstavnici peduzeća iz Mađarske, koje je predvodio Duško Karagić, ekonomski savetnik u ambasadi Mađarske u Srbiji, bili su u zvaničnoj poseti prijepoljskoj opštini kako bi opštinsko rukovodstvo i predstavnike privrede, ustanova i institucija upoznali sa svojom ponudom. Reč je o veoma razvijenom klasteru koji čini više od 50 preduzeća iz 10 zemalja Evrope. 

Udružena preduzeća bave se raznim delatnostima i oblastima od ekologije do uvođenja savremenih tehnologija, pa je i ponuda za saradnju veoma raznovrsna. Ono što je svakako zanimljivo su uštede kod grejanja i ulične rasvete i one se, kako je prezentovano, kreću i do 60 odsto. Takođe je predstavljen i bio-grin sistem u poljoprivredi kojim se garantuje povećanje prinosa i do 30 odsto. Interesantna je i ponuda sistema za uklanjanje vodenog kamenca na vodovodnim i grejnim sistemima. Predstavnici privrednih preduzeća iz Mađarske upoznali su Prijepoljce i sa pogodnostima „kupovine“ paketa proizvoda čime bi ponuda pojeftinila i do 50 odsto. Kako je naglasio Duško Karagić, ovaj klaster prisutan je u Vojvodini već godinama ali kako žele proširiti saradnju u Srbiji, prijepoljska opština se našla među prvima koju su predstavnici preduzeća iz Mađarske odabrali za posetu.

Ovoga puta reč je bila samo u prezentaciji ali je konstatovano da su velike mogućnosti za uspostavljanje saradnje zahvaljujući zanimljivoj ponudi jer je asortiman privlačan za ovu sredinu, posebno kad je reč o uštedama i primeni novih tehnologija i sistema u vitalnim oblastima.

Нема коментара:

Постави коментар