30. 8. 2013.

MILION EVRA ZA PORUŠENE OBJEKTE

Prijepolje – Krajem osamdesetih godina minulog veka na levoj obali Lima u Prijepolju podignuto je 25 objekata od čvrstog materijala, uz svu prateću dokumentaciju i urbanističke dozvole.
PRIJEPOLJE RUSENJE OBJEKATA 450x337 MILION EVRA ZA PORUŠENE OBJEKTEIako su zidani, imali su karakter privremenih, a vlasnici su dobili dozvole kao nezaposlena lica evidentirana kod Nacionalne službe za zapošljavanje. Devedesetih godina objekti su dograđeni, a u pojedinim slučajevima duplo uvećani, i jednim delom su imali karakrer privremenih, a drugim nelegalnih. Vlasnici su 2010. godine u zakonski propisanom roku podneli zahteve za legalizaciju. Međutim, izgradnjom novog mosta preko Lima, čiji je osnovni cilj bio brz dolazak do magistrale, ispostavilo se da postoje prepreke.
Zbog izgradnje pristupnih saobraćajnica mostu porušeno je osam objekata površine oko 1000 metara kvadratnih, odlukom građevinskog inspektora i opštinskog veća. Međutim, Upravni sud iz Kragujevca poništio je odluku ovih organa, što je potvrđeno i od strane Ministarstva građevinarstva i urbanizma, jer su objekti bili u postupku legalizacije.
Predsednik opštine Prijepolje, Emir Hašimbegović kaže da su saobraćajnice jasno projektom definisane, ali sve parcele nisu izopštene.
„Mi smo prošle godine tražili od Direkcije za imovinu mišljenje, jer je trebalo da otkupimo parcele, a ministarka Verica Kalanović je, prilikom jednog razgovora kazala da nisu srušeni objekti most ne bi bio plaćen“, naveo je on u izjavi Glasu zapadne Srbije. Za rušenje pomenutih privremenih objekata odgovornost snose predstavnici prethodne vlasti, a to je delom dovelo i do ugrožavanja budžeta, jer su to bile radnje i preduzeća koja su izmirivala obaveze po raznim osnovama i sredstva su se slivala u opštinsku kasu, napominje on.
Sa druge strane, pravni zastupnik vlasnika objekata, Dušan Drobnjaković, kaže da su vlasnici podneli opštinskom javnom pravobraniocu predlog za mirno rešenje spora jer su u međuvremenu podneli tužbe.
„Rok je istekao, stvoreni su uslovi da se pred sudom odlučuje o naknadi štete vlasnicima objekata, koji će tražiti oko milion evra“, naveo je on, dodajući da će to biti veliki udar na budžet.
Jedan od vlasnika porušenih radnji, Halil Kahović, kaže da je samo od toga živeo.
„To su bili objekti Srba i Muslimana, naše porodice su imale prihode od delatnosti koje smo obavljali, a sada samo preživljavamo“, rekao je on.
Inače, advokat oštećenih je pored zahteva za naknadu štete najavio i krivične prijave protiv prethodnog predsednika opštine, Dragoljuba Zindovića, načelnice Opštinske uprave, Hanke Hajdarević i tadašnjih članova Opštinskog veća zbog, kako kaže, protivpravne odluke o rušenju.

Нема коментара:

Постави коментар