4. 7. 2013.

Više od igre

Prijepolje - Prekjuče su u Prijepolju otvorene 50. jubilarne MOSI, najmasovnija manifestacija amaterskog sporta na Balkanu. Do nedelje, više od 2000 sportista i sportistkinja iz 28 opština Bosne i Hercegovine, Crne Gore i Srbije takmiči se u 12, odnosno 10 disciplina.
Ovo je veliki trijumf ideje koja je rođena 1953.godine upravo u Prijepolju i to na predlog grupe mladića koji su želeli da razbiju letnju monotoniju u gradu na obalama Lima. Zamišljen kao komšijski „fiskulturni četvoromeč“, sportski susret je 1954. godine ipak realizovan kao „tromeč“ Prijepoljaca, Pribojaca i Novovarošana jer Pljevljaci nisu stigli zbog nedostatka prevoza. Te 1954.godine u Prijepolju, na improvizovanim terenima koje su uredili entuzijasti i sami učesnici, takmičilo se 200 mladića u fudbalu, odbojci, stonom tenisu i atletici.
Više od igre



Ovi letnji fiskulturni ili sportski susreti počeli su se nazivati „Sandžačke igre“ jer se svake godine širio broj komšijskih gradova koji su želeli da se olgledaju i nadmeću. Tako će se i devojke uključiti u Igre 1955.godine. „Sandžačke igre“ promeniće ime u Međurepubličke omladinske sportske igre 1964.godine u Novoj Varoši. Prvi put 1970. godine intonirana je i zvanična himna MOSI koju je komponovao Nenad Ostojić iz Pljevalja, a 1977. godine predsednik SFRJ Josip Broz Tito odlikovao je MOSI „Ordenom bratstva i jedinstva sa zlatnim vencem“. Pet godina ranije Siniša Nestorović, profesor fizičkog vaspitanja iz Prijepolja, jedan od osnivača,i jedan od najuspešnijih i najsvestranijih sportista MOSI odlikovan je „Ordenom bratstva i jedinstva sa srebrnim zracima“.
Brojne su zanimljivosti vezane za pola veka ove sportske manifestacije koja je okupljala i više od 3000 sportista iz tridesetak opština „tromeđe“ kako se to nekada zvalo, pa se često koristila i fraza „tromeđa bez međa“. Pamti se kako su bosonogi mladići pobeđivali u zahtevnim atletskim trkama ili kako su umesto štoperica korišćeni obični satovi. Pamti se i kako su pojedinci završavali trke na 1.500 metara, a odmah zatim startovali u trkama na 3.000 metara kao što su to činili višegodišnji rivali Jusuf Sadović iz Priboja i Džemko Gotovuša iz Rudog. Ostalo je upamćeno i finale u fudbalu između Priboja i Novog Pazara pošto je utakmica u regularnom toku završena nerešeno, pucani su penali sve dok nije pao mrak, a pošto je i dalje razultat bio nerešen, sudija je prekinuo meč i dodelio dva prva mesta. Nezaboravan je i Harun Selmanović bacač koplja koji je osvojio sedam zlatnih medalja u ovoj disciplini, takmičeći se za Prijepolje i Sjenicu. Njegov rekord trajao je 29 godina. Legendaran je i Dragoslav Divac, skakač u vis, iz Prijepolja, prvi skakač u vis preko dva metra, a na Igrama je osvojio ukupno 18 medalja. Teško će neko ostvariti rezultate u atletici koje je ostvario pribojski „Karl Luis“ Vladan Anđušić, a među legende Igara izuzetnim rezultatima, sa više od 30 osvojenih medalja, upisala se izvanredna Višegrađanka Biba Subašić. U legende među sportiskinjama ubraja se i Prijepoljka Milica Marjanović koja je na jednim Igrama osvajala zlato u skoku u vis, skoku u dalj, sprintu, a bila i član rukometne, odbojkaške i košarkaše ekipe. Bjelopoljka Danijela Srdanović ušla je u istoriju osvojivši po pet zlatnih medalja na dvema MOSI. Posebno mesto na Igrama pripada i Tomu Jestroviću iz Pljevalja kome je 1985.godine uručeno posebno priznanje jer su mu to bile 27.uzastopne MOSI! Nastupajući od 1958.godine ovaj fenomenalni amater osvojio je 22 medalje.
Prijepoljci su bili inicijatori da se ovi amaterski sportski susreti obnove posle rata koji se svom silinom obrušio upravo na komšije iz Bosne. Te „obnovljene“ Igre koje su promenile ime u Međuopštinske omladinske sportske igre, koje su povezale sada tri susedne države, održane su u Prijepolju 2001.godine. Prijepolje je jedina opština koja je učestvovala na svih 50 MOSI i opština koja je najviše, čak sedam puta bila domaćin Igara. Ipak, najviše pobeda u ukupnom plasmanu ostvarili su sportisti Priboja.
Prijepolje je ove godine, za organizaciju 50.jubilarnih, zlatnih MOSI ,zaista uložilo mnogo napora, ali i dobilo podršku javnosti i Vlade Srbije. Uređeni su i revitalizovani brojni sportski tereni, a Gradski stadion je dobio savremenu tartan stazu za atletska nadmetanja.
Ove godine uvedena je i jedna nova disciplina, a to je bič-volej i za mušku i žensku ekipu. U čast je to prijepoljskih odbojkaša kao ubedljivo najtrofejnije ekipe u jednom sportu. Na žalost, zbog nedostatka uslova, neće biti plivačkih takmičenja, a izostaje i tradicionalni biciklizam.
Pored sportskih nadmetanja, Prijepolje je ponudilo brojnim gostima bogat zabavni program kroz nastup estradnih zvezda poput Harisa Džinovića i Riblje Čorbe i Prijepoljaca koji su osvojili muzičku publiku -Dženana Lončarevića i Aca Pejovića.
Rekli su o MOSI
Vlade Divac, predsednik OKS: „MOSI su nezvanična Olimpijada amaterskog sporta“
Asmir Kolašinac, prvak Evrope u bacanju kugle: „Odustao sam od plana da bacam kugulu u Lozani, na novom mitingu iz serije Dijamantske lige. Dolazim u Prijepolje sa željom da budem učesnik jubilarnog okupljanja sportista sa tromedje tri države i da pokušam da oborim državni rekord baš u gradu domaćinu 50-tog izdanja MOSI“.
Trka bez granica
Iako je biciklizam izbačen iz takmičarskog programa jubilarnih Igara, upravo su se biciklisti potrudili da na najbolji način budu promoteri ove manifestacije.Tridesetak biciklista iz Srbije, Crne Gore i BiH krenuli su u nedelju 30. juna iz Prijepolja u trku zadovoljstva pod motom „biciklizam za sve“. Među učesnicima trke koja nema nikakav takmičarski karakter je i Vilijem Infante, ambasador UN u Srbiji. Prva etapa vožena je od Prijepolja do Goražda, druga od Goražda do Žabljaka, treća poslednja vožena je trećeg jula, cilj je gradski stadion u Prijepolju, neposredno pre početka ceremonije svečanog otvaranja MOSI. Na startu trke ispred Doma kulture u Prijepolju, bicikliste je pozdravio predsednik opštine Prijepolje Emir Hašimbegović. U Prijepolje je ovim povodom stigao i predsednik Biciklističkog saveza Crne Gore Branko Hajduković, koji je izjavio da je veoma razočaran odlukom organizatora da biciklizam izbaci iz takmičarskog programa.
Legende Igara
Svoje sportske karijere upravo na MOSI počinjali su i kasnije proslavljeni sportisti sa ovih prstora poput Vlada Divca, Žarka Paspalja, braće Peruničić, Slavka Kuzmanovića i Olivere Jeftić, a promoteri Igara bili su proslavljeni svetski sportisti sa prostora Jugoslavije kao što su zlatni olimpijac u gimnastici Miroslav Cerar, dugoprugaš Dane Korica ili izvanredni Frano Mihalić. Poslednje Međurepubličke omladinske sportske igre „Bratstvo i jedinstvo“ održane su u Foči 1991.godine.


Нема коментара:

Постави коментар