11. 7. 2013.

Prijepolje je najbolje


U vremenu galopirajuće trivijalizacije, kad mladost u igri traži spas i pomilovanje za izgubljene godine, u Prijepolju su u svečarskom dekoru održane jubilarne 50. Međuopštinske sportske igre, tradicionalna manifestacija više od dve hiljade devojaka i mladića iz Srbije, Crne Gore i Bosne i Hercegovine. 
Amaterska Olimpijada je dokaz da pobeđenog na tromeđi ne ruši poraz, ni pobednika slavlje. Naprotiv, na najmasovnijoj smotri amaterskog sporta na Balkanu, entuzijasti iz grada domaćina, van konkurencije su osvojili najsjajniju medalju. Ubedljivo i bez premca, gotovo u stilu nasleđeno-magičnog dostojanstva, bezmalo čitavo srednje Polimlje, a naročito žitelji grada na obalama toplog Lima, bistre Mileševke i dragocene Seljašnice, dočekali su i ispratili najdraže goste. Da čarobni prijepoljski mostovi večito spajaju omladinu, iako su planinski brzaci i ravničarski virovi možda hteli nešto drugo. Uprkos žarkom letu i žutoj jeseni, te haotičnom smenjivanju pojava i događaja, Prijepolje je sve bolje.
Najbolje, u saglasnosti sa prirodom. Iako u bivšoj karavanskoj stanici na dubrovačkom drumu, više nema čergara, ni rusa veterinara. Na istoku zapada ili zapadu istoka, takođe nema ili je sve manje vrećara, samardžija, potkivača, sarača, kovača, puškara, somundžija, mesara, opančara, obućara, abadžija, terzija i ćurčija. Međutim, ima sećanja na sportska društva Gajret, Karađorđe i Polimlje, naravoučenija Svetog Save, što je odabrao Mileševu i kralja Tvrtka, baš ovde krunisanog. U živopisnom krajoliku čiji su istorijski medaljoni Rimska nekropola na Kolovratu, Sahat kula u Vakufu, Ibrahim pašina džamija u Šarampovu, Velika džamija, musala, katolička crkva, spomenik borcima - Bostani, stratište ispod Srijeteža, biste u parku narodnih heroja pored Mileševke u vakufu Dušanu Tomaševiću Ćirku, Ljubiši Miodragoviću, Vladimiru Periću Valteru i Milosavu Stikoviću. Zatim, bista Sretenu Vukosavljeviću, pa spomen ploče, bronzane spomen knjige, onda spomen ploče Muratu ef. Šećeragiću i Miroslavu Jovanoviću , velelepne skulpture Svetom Savi i devojci, spomenik u Štrpcima, zapis o Nato agresiji i na kraju, kao šlag na tortu. Muzej, jedan od deset najbolje ocenjenih u Evropi, ukrašen umetničkim delima Beli anđeo, majka Ružica i sinovi Luka i Alija, te spomen soba, za života legendarnom Vladi Divcu.
Njima zahvaljujući, na ušću Mileševke u Lim, baš kod prirodno usidrenog Titanika je najbolje. Tamo i kad izmiče prošlost, sadašnjost i budućnost naviru. Blagodareći darežljivoj prirodi i njenim draguljima, kao što su Kamena gora, Jabuka, Babine, Tičije selo - živi etno-muzej, onda kanjonu Mileševke i evropskom pešačkom putu E-7, jednom od 12 širom Starog kontinenta. Sve su to prijepoljski aduti.
Izvor:Danas.rs

Нема коментара:

Постави коментар