12. 6. 2012.

Zarađivali 20.000 eura po jednom šleperu bakarne žice


Pet osoba uhapšeno je juče zbog sumnje da su zloupotrebama u izvozu i uvozu bakarne žice oštetili budžet Srbije za 700.000 evra. U akciji na razotkrivanju ove grupe, srpska policija sarađivala je sa Upravom carine i s kolegama iz Crne Gore.
Falsifikovanjem dokumentacije umanjivali cenu
Uhapšeni su Damir Alomerović (37) iz Prijepolja, direktor privrednog društva „EMD kompani“ iz Podgorice i zastupnik „Luis Bambola SRL“ iz Breše, njegov brat Sead Alomerović (25), direktor beogradskog preduzeća „Mauricijus“, Kemal Šahmanović (36) iz Prijepolja, direktor „BBW investments“ registrovane u Londonu, Radina Vasiljević (56) iz Beograda, računovođa beogradske firme „Mistral IT kompani“, i Vladan Zorić (40) iz Valjeva, direktor „AS kompani plus“ - kažu u MUP Srbije.

Osumnjičeni se terete da su od oktobra prošle do maja ove godine zloupotrebom položaja i falsifikovanjem poslovne dokumentacije simulirali izvozno-uvozne poslove trgovine bakarnom žicom između Srbije, Crne Gore, Italije i Engleske.

- Oni su u Srbiji kupovali bakarnu žicu, čija je cena 8.000 dolara po toni, s namerom da je prodaju domaćim firmama, pri čemu bi morali da plate PDV. Da bi izbegli porez, žicu su izvozili u Crnu Goru, ka preduzeću koje su tamo imali, ali s falsifikovanom dokumentacijom, po kojoj je cena bakra umanjena za pola. Tu cenu prikazivali su carinicima, a robu su potom vraćali u Srbiji, prikazujući je kao robu italijanske i engleske kompanije, čime su izbegli plaćanje carina, a zatim PDV plaćali za umanjenu cenu od 4.000 dolara po toni - objašnjava za „Blic“ izvor iz MUP Srbije.

- Svaki šleper od po 25 tona donosio im je zaradu od 20.000 dolara, a u ovom periodu preterali su oko 40 šlepera - kaže izvor „Blica“.

Нема коментара:

Постави коментар